Ετικέτα «Υπό αμφισβήτηση» από το Facebook στις ΗΠΑ για τις ανακριβείς ειδήσεις

a33dc71808b69730ab9475a71986ad83

Μία καινούρια ετικέτα άρχισε να εμφανίζεται στο timeline των Αμερικανών χρηστών του Facebook από την Παρασκευή, στην προσπάθεια του κοινωνικού δικτύου να αντιμετωπίσει τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων.

Το νέο χαρακτηριστικό εντοπίσθηκε από το σάιτ Gizmodo, διαπιστώνοντας πως σε ορισμένες ψευδείς ειδήσεις υπήρχε η ετικέτα «Υπό αμφισβήτηση» («disputed»).

Όπως αναφέρει στο Κέντρο Βοήθειας το κοινωνικό δίκτυο, οι ειδήσεις που επισημαίνονται από τους χρήστες ως ψευδείς ελέγχονται από οργανισμούς όπως οι Politifact και Snopes.com. Αν αυτοί βρουν πως οι αναρτήσεις είναι όντως αβάσιμες, τότε προσθέτουν την ετικέτα.

Οι οργανισμοί αυτοί έχουν υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας του Poynter Institute, μίας μη κερδοσκοπικής σχολής δημοσιογραφίας. Μεταξύ άλλων, ο κώδικας θα διασφαλίζει καθεστώς διαφάνειας στη χρηματοδότησή τους.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη κατά πόσο η προσθήκη της ετικέτας σε μία ανάρτηση θα επηρεάζει την αξιολόγησή της από τους αλγόριθμους του κοινωνικού δικτύου και επομένως τη συχνότητα προβολής της. Τουλάχιστον θεωρητικά, πάντως, είναι λιγότερο πιθανό κάποιος χρήστης να κοινοποιήσει μία είδηση που είναι διαπιστωμένα ψευδής.

Πηγή

 

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s